La inversió estrangera en el maó també es recupera: torna l’interès per la costa i grans ciutats

La inversión extranjera en ladrillo también se recupera: vuelve el interés por la costa y grandes ciudades

Els començaments de 2021 van ser durs. La tendència a la baixa de la inversió estrangera a Espanya semblava perpetuar-se en el temps. No obstant això, una eficaç campanya de vacunació va obrir un panorama més optimista que va fomentar la recuperació econòmica general i, especialment, del sector immobiliari.

Juntament amb la millora de la situació sanitària a Espanya, va fer que es relaxessin les restriccions de mobilitat obrint les fronteres als turistes però també a les inversions.

En aquest sentit, “Madrid, València i Màlaga” són les províncies que millor pronòstic de recuperació estan tenint, explica Jesús Duque, vicepresident d’Alfa Immobiliària. Però també altres zones. “Balears i Barcelona són ciutats que estan rebent demanda estrangera”, afegeix Duc.

Segons l’expert immobiliari, “tant directius internacionals, com a compradors llatinoamericans, russos, xinesos, o centreeuropeus veuen atractiu fixar la seva residència al nostre país”. Això no és nou, abans de la pandèmia de la covid, aquests ciutadans també mostraven un gran interès en el nostre país. No obstant això, ara estan també “impulsats pels avantatges del teletreball”, aclareix Duc.

Aquesta recuperació del mercat immobiliari s’ha traduït en aquestes zones en un augment del preu dels immobles. Però això no és un problema per a la inversió estrangera. De fet, Duc explica que “aquest públic està disposat a comprar les propietats del seu gust sense atendre en excés al seu preu”. De fet, segons l’expert això està “ajudant a incrementar el preu de la propietat”.

Luis Corral, CEO de Fòrum Consultors Immobiliaris, confirma les paraules de Jesús Duque. “Durant l’estiu ja s’ha produït un major interès per part dels estrangers, no sols en costa si no també en grans ciutats o en zones urbanes de ciutats costaneres”, afirma l’expert. Entre les principals raons per a això, aclareix Corral està “el teletreball i la necessitat d’espais més oberts”.

Una tendència que veiem també entre els inversors nacionals, que busquen un habitatge que sigui “no sols de vacances, sinó també per a passar llargues temporades o fins i tot teletreballar”, afegeix Luis Corral, que explica que “els dos tenen especial protagonisme en aquesta recuperació”.

Els jubilats britànics i el Brexit

Cas diferent i especial és el dels inversors britànics. Aquí conflueixen dos factors importants, la covid, que els ha afectat igual que als altres ciutadans estrangers, i el Brexit.

Segons Luis Corral, “el Brexit ja estava descomptat”. El que vol dir que ja s’havien començat a notar les conseqüències d’aquesta decisió política. Recordem que els ciutadans britànics i, especialment els seus jubilats, eren la nacionalitat que tenia majors aportacions a la inversió immobiliària al nostre país. En aquest sentit, ara molts d’ells estan venent les seves propietats a Espanya.

Segons el Col·legi de Registradors, els britànics, continuaven liderant el rànquing d’inversions en el segon trimestre de 2021. No obstant això, van mostrar una caiguda important, en suposar el 9,5% de les compres totals. Perquè, després del 20 d’agost, per fi van poder viatjar. Així doncs, Corral afirma que “la demanda s’ha retret, però ja torna a tirar”.

Però d’aquestes dades, es dedueix una altra qüestió important si observem l’històric. En 2010, la inversió provinent dels britànics aconseguia el 35% de compres en habitatge al nostre país. Ara el 9,5%.

No obstant això, cal saber que la inversió britànica estava concentrada en la compravenda d’habitatge en zones com la Costa del Sol, la Costa Blanca i les Illes Canàries. Mentre que ara, altres nacionalitats busquen invertir en altres zones també.

Què pot passar en el curt termini?

Luis Corral es mostra optimista i afirma que des de l’inici de 2021 “ja s’observa una recuperació moderada”, per la qual cosa segurament seguirem en aquesta línia els pròxims mesos. Així doncs, opina que s’ha iniciat un increment “de l’interès per la compra o lloguer de segona residència”, tant d’estrangers com nacionals.

En el cas de la demanda internacional, a més, “veu les segones residències més enllà de l’època estival. Pel que buscaran “habitatges que li poden permetre treballar a molts quilòmetres de distància, comptant a més amb bons serveis i comunicacions”.

I és que Luis Corral afirma que “hi ha liquiditat en el mercat”, la qual cosa indica “unes bones perspectives per al sector immobiliari”.

Compare listings

Compare