La tornada a les aules de manera presencial i la major quantitat de professionals treballant en un model híbrid ha influït en la recuperació de la demanda per aquesta mena d’habitatges que es destinen no sols a estudiants, sinó també a professionals que busquen opcions d’habitatge assequible, com compartir pis.
Amb l’avanç de la campanya de vacunació i la volta a la presencialitat a les aules, són molts els estudiants que enguany s’han desplaçat novament a les seves ciutats d’estudi per a començar un nou curs escolar. Amb això, les residències d’estudiants i pisos compartits també han notat la volta a la normalitat augmentant la seva demanda per a acollir a tots aquests estudiants en diversos models i formats d’allotjament en funció de les necessitats i pressupost de cada alumne. Però més enllà dels estudiants, aquests models d’habitatge atreuen també a altres públics com poden ser els joves professionals que comparteixen pis per a estalviar despeses.
No hi ha dubte que, els allotjaments per a joves professionals i estudiants estan experimentant una gran recuperació gràcies la volta a les aules i a l’oficina, així sigui en format híbrid. Per això, des d’Institut de Valoracions han analitzat com està sent l’evolució d’aquests formats d’habitatge:
Pisos compartits, molt demandat per professionals i estudiants i una opció d’inversió amb altes possibilitats de rendibilitat
El format d’habitatge compartit és cada vegada més comú, i no sols entre estudiants sinó també entre joves professionals. De fet, si bé és cert que els preus dels lloguers han experimentat ajustos a la baixa en l’últim any, sobretot, a les ciutats principals com Madrid i Barcelona, la quantitat que han de pagar els joves que volen arrendar un habitatge en aquestes ciutats continua sent molt alta, si es compara amb la mitjana dels sous. Segons s’indica en l’Observatori d’Emancipació del Consell de la Joventut d’Espanya, en el segon semestre del 2020, una persona jove que volgués llogar un habitatge en solitari havia de destinar el 91,6% del seu sou a aquest concepte. Mentre que el cost de compartir pis suposava el 27,8% dels seus ingressos. Així, davant aquesta situació, queda clar que la formula del lloguer de pis compartit no és una opció destinada únicament als universitaris, sinó també a un ampli públic de joves professionals assalariats que recorren a aquesta mena d’opcions per a poder emancipar-se de les seves llars familiars.
I és que a més d’aquest estalvi en costos de lloguer que suposa un pis compartit enfront d’un habitatge en solitari o altres formats com les residències d’estudiants, els pisos compartits són una opció preferida per molts, perquè permeten una major llibertat i flexibilitat quant a horaris o normes d’ús.
De cara als particulars o inversors, invertir en un immoble per a destinar-lo al lloguer d’estudiants o joves en format de pis compartit, suposa una opció amb altes possibilitats de rendibilitat. I les dades ho demostren, tenint en compte que en el curs 2020-2021, va haver-hi, tan sols en la Comunitat de Madrid, un total de 295.938 matriculats en la Universitat en nivell de grau, cicle i màster. I és que d’aquells que estudien a Madrid, s’estima que més d’un 30% procedeixen d’una comunitat de residència diferent, segons l’Estadística d’Estudiants Universitaris (EEU) del curs 2020-2021 publicada pel Ministeri d’Universitats. El que implica que, almenys el 30% dels estudiants matriculats necessiten adquirir un habitatge en la qual residir durant els seus estudis, i els pisos compartits, són una de les opcions principals.
Residències d’estudiants, un format cada vegada més en auge i en el punt de mira dels inversors
El curs escolar 2021-2022 ha portat aconsegueixo un boom de les residències universitàries. Són moltes les ciutats en les quals les residències estan plenes i fins i tot tenen llistes d’espera. I és que es presenten com una opció ideal per les seves ubicacions pròximes als centres d’estudis, a més de les facilitats que ofereixen per a conèixer a altres estudiants i els serveis de menjar, neteja, bugaderia o zones comunes. L’auge de les residències d’estudiants ha estat tal que els grans inversors tenen la mirada posada en aquest format. De fet, en l’últim any s’han tancat importants transaccions per a augmentar el nombre de places existents en aquestes residències i donar resposta a la demanda que existeix.
Es tracta d’un model de negoci que, d’una banda, donada la seva gran demanda, porta associat un baix risc com a producte d’inversió. I que, per un altre, dóna resposta a una necessitat permanent com és proveir d’allotjament als estudiants que es desplacen a altres ciutats per a cursar els seus estudis, oferint-los totes les comoditats i facilitats. Tal és l’auge d’aquest model residencial que les residències d’estudiants es troben actualment en el punt de mira dels inversors tant nacionals com internacionals i, de fet, en ciutats com Madrid, Barcelona, Salamanca i Sevilla s’estan ja desenvolupant diversos projectes de nova construcció impulsats per grans operadores per a oferir més places en aquests allotjaments i respondre a la demanda.
“En aquest auge de les residències influeixen, entre molts altres, dos aspectes principals: en primer lloc, cal ressaltar l’interès d’estudiants estrangers per allotjar-se en aquesta mena d’habitatges que els permeten majors facilitats per a habituar-se a les ciutats i conèixer gent, a més de major flexibilitat en el contracte que en el cas d’un pis. A més, cal tenir en compte que els intercanvis culturals internacionals són cada vegada més comuns i que s’estan recuperant després de la pandèmia. I, d’altra banda, la situació actual, que posa més en valor si cap els espais amplis i diferenciats en els quals exercir diferents funcions diàries com l’estudi i l’oci, a més del compliment d’uns certs estàndards d’higiene, alguna cosa que podria també influir en l’augment de l’interès per part dels estudiants per viure en aquesta mena d’immobles en els quals tinguin a la seva disposició servei de restauració i neteja, a més de zones comunes per a l’oci i l’estudi”, així ho explica Mariola Soriano, Research Analyst en Institut de Valoracions. No obstant això, també s’ha de tenir en compte que la rendibilitat d’aquests actius depèn d’uns certs factors com la seva ubicació, que ha de ser pròxima als centres educatius, la qualitat de les instal·lacions o la quantitat de places que ofereixin.