Claus de l’abonament jove del lloguer: qui pot demanar-lo i des de quan

Claves del bono joven del alquiler: quién puede pedirlo y desde cuándo

L’ajuda de 250 euros mensuals té efectes retroactius, podrà sol·licitar-se durant el primer trimestre i exigeix unes condicions per a beneficiar-se d’aquest.

El Consell de Ministres ha donat llum verda a l’abonament jove del lloguer aquest 18 de gener, tres mesos després des que el president del Govern, Pedro Sánchez, anunciés la posada en marxa d’aquesta nova ajuda per als inquilins de fins a 35 anys.

Segons ha explicat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma), en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, aquesta ajuda serà de fins a 250 euros al mes durant un període màxim de dos anys. Està limitada a joves amb contracte de treball, sempre que tinguin uns ingressos que no superin tres vegades el IPREM i que la renda del pis en el qual resideixen no superi uns límits.

A més, aquesta ajuda serà compatible amb unes altres que contempla el Pla Estatal d’Habitatge 2022-2025, també aprovat en aquest Consell de Ministres, i les autonomies podran establir ajudes addicionals si així ho consideren.

Repassem les principals claus de el bo jove al lloguer que ha aprovat el Govern:

A qui va dirigit el bo jove del lloguer

Per a poder optar a aquesta ajuda és necessari tenir entre 18 i 35 anys d’edat, comptar amb un contracte de treball i tenir uns ingressos que no superin tres vegades el IPREM (indicador públic de renda d’efectes múltiples). Per tant, per a ser beneficiari no es pot guanyar més de 24.318,84 euros a l’any.

A més, per a optar a l’ajuda és necessari acreditar que es viu en règim d’arrendament d’habitatge, figurar en el contracte de lloguer i estar empadronat en aquest mateix domicili.

El text de la normativa contempla la possibilitat de pujar el límit fins a quatre vegades el IPREM (és a dir, 32.425,12 euros), quan el perceptor del bo es mogui entre províncies o d’una comunitat autònoma a una altra i continuï mantenint els requisits per a sol·licitar-lo.

Els càlculs oficials apunten al fet que el bo jove tindrà entre 60.000 i 70.000 beneficiaris enguany, segons ha explicat Raquel Sánchez. Si cada inquilí aconseguís 250 euros mensuals d’ajuda (3.000 euros a l’any establerts com a màxim), el pressupost donaria per a concedir una mica menys de 67.000 xecs d’aquest tipus.

Com sol·licitar el bo jove del lloguer

El bo jove del lloguer podrà sol·licitar-se en les oficines del departament d’habitatge de les comunitats autònomes, tant de manera presencial com telemàtica.

El Govern ha confirmat que té caràcter retroactiu, amb el que s’aplicarà des del mateix 1 de gener de 2022, i calcula que es podrà començar a sol·licitar en un termini de “entre un mes i mig i dos mesos com a màxim”, segons la responsable del *Mitma. És a dir, ja en el primer trimestre de l’any.

Una vegada que es publiqui aquesta ajuda en el BOE, el Ministeri de Transports convocarà una conferència sectorial amb les diferents CCAA per a repartir els 200 milions d’euros amb els quals aquesta ajuda compta enguany, com consta en els Pressupostos Generals de l’Estat. Després se celebraran les comissions bilaterals i les signatures de convenis amb cada CCAA. I una vegada es tingui la signatura, ja podran posar en marxa el procés de sol·licitud per part dels joves.

“El que fem avui és aprovar el bo del lloguer en el Consell de Ministres, però hem de fer la reunió de la Conferència Sectorial amb les CCAA per a aprovar els criteris i el repartiment dels fons. Després d’aquesta reunió, el text haurà d’aprovar-lo de nou el Consell de Ministres i després hi haurà una nova reunió de la Conferència Sectorial”, ha detallat Raquel Sánchez.

L’import del bo jove de lloguer

Aquesta ajuda directa a pagar la renda del lloguer ascendeix a un màxim de 250 euros mensuals (3.000 euros a l’any), i només pot usar-se per a tal objectiu.

Els inquilins hauran de justificar que l’han destinat a pagar un lloguer i hauran d’autoritzar l’accés a la seva informació fiscal per a verificar que el seu nivell d’ingressos s’ajusta als límits que estableix la normativa.

El preu de l’arrendament: 600 euros, excepte excepcions

Una altra de les condicions del bo jove del lloguer és que la renda màxima de l’immoble llogat serà com a màxim de 600 euros al mes. No obstant això, aquesta quantitat pot ascendir als 900 euros en aquelles comunitats on els preus mitjans siguin més alts, i sempre que així ho aprovin.

El cas dels pisos compartits i el lloguer d’habitacions

Per als casos en els quals un inquilí que es pugui beneficiar de l’ajuda comparteixi pis amb altres arrendataris, serà la comunitat autònoma de torn la que reguli aquest tipus de situacions.

A més l’ajuda també es podrà concedir als qui lloguen una habitació individual. Però s’estableix un topall al preu que es paga pel dormitori de 300 euros, encara que en alguns casos el límit pujarà fins a 450 euros. Per exemple, en aquells llocs on els arrendaments són més cars.

Bono jove del lloguer: excepcions i compatibilitats

El bo jove del lloguer serà compatible amb altres prestacions com a ingrés mínim vital (IMV) o les prestacions no contributives de la Seguretat Social.

El Govern ha recordat que el bo és compatible amb altres ajudes contingudes en el Pla d’Habitatge 2022-2025 i que “les CCAA podran establir una ajuda addicional de fins al 40% de la renda mensual del lloguer, descomptant el bo”. A més, les autonomies podran habilitar un règim especial per a inquilins especialment vulnerables.

Quan entrarà en vigor

Una vegada es publiqui en el Boletín Oficial del Estado (BOE), el Ministeri de Transports haurà de convocar una conferència sectorial amb les comunitats autònomes, excepte Navarra i País Basc, per a per a decidir com es reparteixen els 200 milions d’euros. A partir de llavors, mitjançant convenis bilaterals es podrà posar en marxa la sol·licitud dels bons joves del lloguer, que tindran efectes retroactius des de l’1 de gener de 2022.

Compare listings

Compare