El Programa PREE 5000, amb 5,5 milions de pressupost, ja permet rebre sol·licituds
Catalunya activa noves ajudes a la rehabilitació d’edificis, sota el marc de el Programa PREE 5000.
La quantia de les ajudes anunciades per l’Institut Català de l’Energia ascendeix a 5,5 milions d’euros, i estan dirigides a edificis existents de tots els usos. Ara bé, les actuacions subvencionables han de complir unes condicions, entre les quals destaquen aconseguir una reducció del consum d’energia primària no renovable del 30%.
Repassem algunes claus d’aquestes subvencions a la rehabilitació d’edificis que ja són una realitat a la regió:
Quan es pot sol·licitar i on
Les subvencions van ser convocades per la Resolució ACC/344/2022, de 16 de febrer, encara que el termini de sol·licitud de les ajudes va arrencar el passat 22 de febrer de 2022 i es mantindrà obert fins que s’esgoti el pressupost de 5,574 milions de euros o, en defecte d’això, fins al 31 de desembre de 2023.
Els destinataris interessats a rebre les ajudes poden presentar la seva sol·licitud de manera telemàtica, mitjançant signatura digital, a través de la pàgina web de la Generalitat catalana. Les sol·licituds seran ateses per ordre de presentació.
El programa d’ajuda convocat
Segons recorda l’Associació Espanyola de Fabricants de Façanes Lleugeres i Finestres (ASEFAVE), el Programa PREE 5000 s’emmarca en el Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern i en l’Estratègia nacional de repte demogràfic, amb la finalitat de fer costat a la rehabilitació energètica en edificis residencials i no residencials mitjançant millores de l’eficiència energètica i la incorporació d’energies renovables. Les ajudes es dirigeixen a edificis existents construïts abans de 2007 en municipis i nuclis de menys de 5.000 habitants.
“Aquestes ajudes presenten una oportunitat per a aquells propietaris que realitzin rehabilitacions integrals o reformes per a la millora de la seva eficiència energètica de l’edifici, que busquin reduir el consum energètic, millorar l’aïllament i el consum de calefacció i refrigeració, o la protecció contra incendis, entre altres”, afirma ASEFAVE.
Es presta especial atenció a les actuacions en l’envolupant tèrmica, per exemple, façanes, proteccions solars i finestres.
Objectius i requisits
Les ajudes estan dirigides a edificis complets existents (opció A del programa) i a tots els usos d’edificis; habitatge unifamiliar, edificis de residència col·lectiva i edificis amb qualsevol altre ús, com a administratiu, sanitari, docent o cultural, que estiguin situats en qualsevol dels municipis de repte demogràfic a Catalunya. Quant a la tipologia de les actuacions, les ajudes es podran sol·licitar tant per a la millora de l’eficiència energètica de l’envolupant tèrmica com per a la millora de la eficiència energètica i ús d’energies renovables en les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària.
Com a requisit tècnic imprescindible, les actuacions subvencionables hauran d’aconseguir, de forma justificada, una reducció del consum d’energia primària no renovable del 30% respecte a la situació de partida. Per a això es requerirà la presentació del certificat d’eficiència energètica de l’edifici existent abans de l’actuació i el certificat d’eficiència energètica de l’edifici acabat una vegada finalitzada la rehabilitació.
A més, la classificació energètica de l’edifici haurà de millorar-se, com a mínim, en una lletra respecte a la classificació inicial de l’edifici en l’escala d’emissions de diòxid de carboni per any.
Imports i altres especificacions
El cost elegible mínim de les actuacions serà de 10.000 euros sense IVA. I les actuacions de rehabilitació hauran de començar després de la sol·licitud de l’ajuda i realitzar-se en un termini d’execució màxim de 18 mesos des de la resolució de la concessió de l’ajuda. I segons explica la Generalitat, “la notificació de la resolució per part de l’administració es pot allargar fins a 6 mesos a comptar des de la sol·licitud”.
Els costos relatius a l’execució de l’actuació que hagin estat facturats amb anterioritat no seran elegibles, amb excepció dels costos corresponents a actuacions preparatòries necessàries per a presentar la sol·licitud, com el projecte, memòries tècniques o certificats, entre altres, si aquestes s’han iniciat després del 5 d’agost de 2021, data en la qual va entrar en vigor el programa.
Les ajudes les poden sol·licitar persones físiques, jurídiques, comunitats de propietaris i fins i tot ens públics.
Compatible amb altres ajudes
El Govern regional explica que “les ajudes atorgades en l’àmbit d’aquest Reial decret són compatibles amb qualsevol altra ajuda d’altres programes o instruments de qualssevol administracions públiques o organismes o ens públics, nacionals o internacionals, particularment de la Unió Europea, en tant que aquesta ajuda no cobreixi els mateixos costos i que, de forma acumulada, no se superin els límits establerts pel Reglament (UE) núm. 651/2014, per a aquells destinataris finals que siguin empreses o realitzin alguna activitat econòmica, per ho ofereixin béns i/o serveis en el mercat.
En el cas de el Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH), la Generalitat recalca que:
- El objectiu és subvencionar el procés de presa de decisions de la comunitat de propietaris, dotant-lo de perspectiva tècnica i integrant informació sobre els diferents instruments públics de suport, amb l’objectiu d’aconseguir rehabilitacions més ambicioses i de major qualitat des del punt de vista de la sostenibilitat
- Es pretén incentivar que, d’una actuació de rehabilitació reactiva i parcial, es passi a una actuació proactiva i integral.
- Cobreix el 100% dels honoraris de redacció del projecte tècnic i dels honoraris de l’administrador de finques per organització de reunions específiques, fins a un 8% del PEM del projecte, sempre que es compleixin els requisits de la guia metodològica.
- En aquest cas, no es podrà sol·licitar de nou ajuda per aquest concepte en el programa preï del ICAEN.
Més informació
En la web de la Generalitat hi ha un apartat específic de preguntes freqüents sobre aquest programa d’ajudes, així com informació amb manuals d’ajuda i la possibilitat d’enviar preguntes per correu electrònic. A més, té un vídeo sobre aquest programa concret: