L’edat dels que han llogat o han intentat llogar una habitació en un pis compartit s’ha incrementat en dos anys el darrer any. Així, al 2022 l’edat mitjana del demandant d’habitació en pis compartit era de 32 anys i el 2023 s’eleva a 34 anys. A més, sis de cada deu espanyols que han llogat o han intentat llogar una habitació en un pis compartit són dones. Pel que fa al seu índex socioeconòmic, un de cada dos demandants se situa als nivells alt i mitjà alt i un 32% a les categories mitjanes. Així ho mostra l’anàlisi “Perfil de les persones que comparteixen habitatge” fet cada any per Fotocasa Research amb la intenció de conèixer la realitat de les persones que lloguen habitació en un pis compartit.
- Sis de cada deu espanyols que han llogat o han intentat llogar una habitació en un pis compartit són dones
- L’últim any ha baixat el volum de demandants d’habitació en pis compartit que viu amb els pares: ha caigut del 35% al 26%
- Un de cada quatre demandants d’habitació resideix a Madrid
- Andalusia (21%) i el País Valencià (11%) són les comunitats amb més concentració d’aquest tipus d’inquilins de pisos compartits
- El 34% dels demandants han trobat habitació en dues setmanes o menys
Pel que fa a la seva situació de convivència hi ha un canvi significatiu en comparació del 2022: decreix el percentatge de particulars que viu amb els seus pares. Fa un any eren el 35% i ara en són el 26%. A més, tal com va passar l’any passat, hi ha un 26% que conviu amb altres persones que no són familiars.
Pel que fa al lloc de residència, Madrid aglutina una quarta part dels demandants d’habitacions en pis compartit. Seguidament, Andalusia (21%) i el País Valencià (11%) són les comunitats amb més concentració d’aquest tipus d’inquilins.
El 35% dels que busquen habitació també busquen lloguer sencer
Si posem el focus als espanyols que han mirat les dues opcions de lloguer (habitació en pis compartit o habitatge complet), l’11% (9% el 2022) dels que han llogat o intentat llogar casa també ha estat demandant d’una habitació en pis compartit. Per la seva banda, entre els individus que han llogat o intentat llogar una habitació, el 35% (41% el 2022) també ha buscat o ha llogat una casa completa per viure-hi.
Una altra de les claus d’aquest mercat és el tipus d’habitatge on es trobaven anteriorment els llogaters. En aquest sentit, sis de cada deu demandants ja vivien de lloguer. Si pensem en els estudiants, això es pot deure al fet que, entre aquells que no són alumnes de nou ingrés a un grau, sigui universitari o de formació professional, en passar de curs han fet un canvi d’habitatge.
A més, el 86% dels llogaters que han llogat una habitació en un pis compartit els últims dotze mesos o ho han intentat viuen amb una, dues o tres persones més.
El 34% dels demandants troben habitació en dues setmanes o menys
Pel que fa al temps que triguen a trobar aquest habitatge on residir, tal com va passar el 2022, el 34% inverteix dues setmanes o menys. Tot seguit, hi ha un 28% que destina entre dues setmanes i un mes i un 38% que triga més d’un mes. Es tracta de xifres que romanen estables en comparació de l’any passat, quan sí que es va apreciar una dilatació dels terminis per trobar una habitació en un pis compartit: el 2021, un 47% necessitava dues setmanes o menys, mentre que el 2022 van ser el 33%, una xifra catorze punts percentuals més baixa.
Tot i això, la majoria dels llogaters se senten satisfets amb el temps que han hagut de dedicar a aquesta tasca. Així, quatre de cada deu asseguren que han destinat més o menys el temps que s’esperaven. Així mateix, hi ha un 21% que ha trigat una mica menys del que esperava i un 12% que ha trigat molt menys del que creia.