El Govern ha aprovat aquest dimarts un Reial decret llei que introdueix “ajustos de caràcter molt tècnic” per a agilitzar la gestió del Pla Estatal d’Habitatge 2022-2025 i del bo jove al lloguer i “assegurar que les ajudes arriben com més aviat millor als qui les necessiten”, com ha informat la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
Els ajustos també afectaran plans d’habitatge anteriors que continuen vigents, com el Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021, “perquè encara hi ha actuacions que s’estan desenvolupant”, ha precisat Sánchez. Aquests ajustos tècnics, expliquen des del Mitma, “tenen com a objectiu no sols millorar la gestió, sinó aconseguir una major coherència en els programes d’ajudes, en referència als ciutadans vulnerables social i econòmicament, amb altres actuacions autonòmiques i locals que van desenvolupant en matèria d’habitatge”.
Transferència de 10 milions per a comprar pisos a Sareb
El decret aprovat aquest dimarts també facilita “la contribució de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) a l’increment del parc d’habitatges públics”. Sánchez ha recordat que hi ha 10 milions d’euros consignats de manera addicional al Pressupost General de l’Estat (PGE) de 2022 destinat a la compra d’habitatge i lloguer assequible per part de les comunitats i ciutats autònomes “perquè puguin comprar directament a la Sareb”.
Segons explica el Mitma, aquesta transferència de 10 milions d’euros va destinada perquè CCAA, Ceuta i Melilla puguin comprar habitatges titularitat de Sareb per a lloguer assequible o social durant un termini mínim de 50 anys.
La quantia de la subvenció per a l’adquisició d’habitatges a la Sareb podrà ascendir fins al 100% del preu o cost d’adquisició (inclosos tributs, despeses de notaria i registre i qualsevol altra despesa inherent a l’adquisició). Aquests habitatges hauran de destinar-se al lloguer assequible o social durant un termini mínim de 50 anys i tindran limitació de renda. Per tant, amb les modificacions del nou decret, les ajudes a les comunitats autònomes podran arribar al 100%, mentre que abans estaven limitades al 60%.
A més, en el Consell de Ministres d’aquest dimarts també s’ha abordat el bo jove al lloguer, que en 2023 tornarà a comptar amb un pressupost de 200 milions d’euros, com consta en el projecte dels PGE per a l’any que ve.
Partida rècord en habitatge en els PGE
Així mateix, Sánchez s’ha referit al pla de rehabilitació d’habitatge i a la construcció d’habitatge per a lloguer assequible. La ministra ha precisat que s’espera edificar més de 100.000 habitatges per a aquest fi. “És un esforç sense precedents en matèria d’habitatge”, ha exposat Sánchez.
Per part seva, la portaveu del Govern i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha afegit que l’habitatge és “la protagonista dels PGE que s’estan tramitant en el Congrés”, amb un increment pressupostari del 5,4%. En concret, el projecte dels comptes públics de l’any que ve contemplen una partida de 3.472 milions d’euros, l’import més gran de la història, gràcies als fons europeus.
Intenció d’aprovar la Llei d’Habitatge en 2022
La titular del Mitma ha insistit que el Govern continua treballant i negociant amb els diferents grups parlamentaris perquè la Llei d’Habitatge “vegi la llum abans de cap d’any”. Una normativa que el Consell de Ministres va aprovar el passat 1 de febrer i que encara segueix en procés d’estudi d’esmenes.
Sánchez ha assenyalat que s’han transaccionat “més de 400 esmenes” de les més de 800 que es van presentar. “És molt més el que hem avançat que el que queda pendent per resoldre”, ha detallat la ministra.
Les esmenes ja estudiades han servit per a millorar “qüestions amb àmbits diversos de la Llei d’Habitatge”, com els marcs competencials de l’Estat i les comunitats autònomes, perquè l’objectiu del Govern és ser “escrupolosos en el compliment de les competències en aquesta matèria”. També s’han incorporat altres mesures relatives a l’habitabilitat, l’eficiència, el reforç a les situacions de vulnerabilitat o la clarificació de competències com la legislació urbanística i del sòl.
En canvi, la limitació de la pujada del preu dels lloguers en el seu paquet de mesures per a fer front a l’impacte de la guerra a Ucraïna. Aquest topall del 2% en les rendes estarà vigent fins al 31 de desembre i l’Executiu estudiarà si l’estén, en funció del context econòmic. “Si persisteixen les condicions, quan arribi el moment, evidentment, mantindrem aquesta mesura. Està subjecte encara a anàlisi”, ha avançat Sánchez.
Més de 300 milions per a rehabilitar edificis públics
El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) també ha concedit provisionalment 307 milions d’euros dels fons europeus de recuperació a 381 entitats locals de totes les províncies per a la rehabilitació d’edificis públics de la seva titularitat.
Les entitats locals disposen ara d’un termini de 10 dies per a acceptar expressament les ajudes, abans que es publiqui la resolució definitiva. Les actuacions seleccionades han de garantir la seva recepció d’obra, sense observacions ni objeccions, abans del 30 de setembre de 2024.