El lloguer s’estabilitza el tercer trimestre de 2022

El alquiler se estabiliza el tercer trimestre de 2022

El lloguer s’estabilitza fins a setembre, però puja amb força a Madrid i Barcelona
Les rendes mitjanes a penes van augmentar un 0,1% durant els últims tres mesos · L’increment al setembre (6,4%) iguala al d’agost, els més alts de 2022

El preu del lloguer d’habitatges a Espanya, segons un informe publicat per idealista, el ‘marketplace’ immobiliari del sud d’Europa. A tancament del mes de setembre de 2022, arrendar un habitatge al nostre país tenia un cost de 11,2 euros per metre quadrat, una xifra que és un 1,1% més baixa que la registrada al tancament del mes d’agost. En taxa interanual, els preus s’han incrementat un 6,4%, encara que se situa un 2,2% per sota del màxim aconseguit al setembre de 2020, fa ara 2 anys.

Per a Francisco Iñareta, portaveu d’idealista, “el mercat del lloguer s’enfronta ara mateix a un gravíssim problema d’oferta que manté tensionats els preus en les grans capitals. La demanda no sols no ha deixat de créixer després de la pandèmia, sinó que es multiplica amb totes aquelles persones que són expulsades del mercat de venda per no poder accedir a finançament. I mentre això ocorre, l’oferta d’habitatge disponible no deixa de drenar-se sense trobar reposició. La falta de seguretat jurídica provocada per les mesures del govern en matèria del lloguer ha incentivat la desinversió en el mercat i causat la desaparició de l’oferta. Les polítiques punitives i coercitives no sols van contra els propietaris sinó contra el propi mercat. Sense mesures que estimulin l’aparició de nou producte, en uns mesos ens adonarem que el problema ja no sols és el preu sinó la desaparició total del mercat”.

 

Capitals

32 capitals tenen preus del lloguer més elevats que fa un trimestre. Alacant és la capital en la qual més ha crescut el preu del lloguer durant aquests mesos, amb un increment del 8,3%. També ha estat considerable l’augment registrat a Santa Cruz de Tenerife, on han pujat un 6%, seguida per Soria (6%), Palma i València (5,6% en tots dos casos). A Barcelona la pujada va aconseguir el 3,8%, mentre que a Madrid ha arribat fins al 4,2%. En la resta dels grans mercats els preus també han pujat: Màlaga (4,6%), Zaragoza (0,9%) i Sevilla (0,1%). A Bilbao els preus no es van moure.

La major baixada s’ha donat a la ciutat de Segòvia, on els propietaris demanen un 7,1% menys per arrendar els seus habitatges que abans de l’estiu. Li segueixen les caigudes de Terol (-6,6%) i Càceres (-6,4%).

Barcelona és la capital més cara per a llogar un habitatge, amb 17,8 euros/m², seguida per Madrid (16,3 euros/m²) i Sant Sebastià (15,9 euros/m²). En quart lloc, se situa Bilbao (12,7 euros/m²) i ja, en cinquè lloc, està Palma (12,6 euros/m²). En la part baixa de la taula trobem a Zamora (5,6 euros/m²), Càceres (5,9 euros/m²) i Ciudad Real (6 euros/m²).

 

Províncies

Un total de 36 províncies han vist com els seus preus s’incrementaven durant els últims tres mesos. El major increment s’ha registrat a Girona, on els preus s’han incrementat en un 12,5%. També han estat rellevants les pujades registrades a Lleida (7,7%), València (6,9%), Madrid (4,6%), Barcelona (3,5%) i Cantàbria (3,3%). En el costat oposat està Huelva, amb una caiguda del 12,7%, Pontevedra (-6,3%) Segòvia i Zamora (-5,4% en tots dos casos).

El rànquing de les províncies més cares està encapçalat per Barcelona (15,8 euros/m² al mes), Madrid (15,2 euros/m²), Guipúscoa (14,6 euros/m²) i Balears (13,5 euros/m²). Jaén i Zamora són les províncies més econòmiques per a llogar un habitatge, amb 5,3 euros/m², seguides per Càceres i Ciudad Real (5,5 euros/m² en totes dues províncies) i Àvila (5,6 euros/m²).

 

Comunitats autònomes

12 CCAA han pujat els seus preus durant el segon trimestre. El major increment s’ha registrat en la Comunitat Valenciana, on les expectatives dels propietaris han augmentat un 4,8%. Li segueixen els increments de Madrid (4,6%), Cantàbria (3,3%), Catalunya (3,3%) i Múrcia (2,8%). La major caiguda trimestral s’ha donat a Balears, on els preus s’han reduït un 2,8%. Li segueixen Galícia (-2,6%), Andalusia (-1,1%), Extremadura (-0,7%) i Castella i Lleó (-0,4%).

Madrid (15,2 euros/m2) i Catalunya (15 euros/m²) són les comunitats més cares per a llogar un habitatge. Els segueix Balears (13,5 euros/m²) i per sota es troben Euskadi (12,6 euros/m²) i Canàries (11,3 euros/m²). En el costat oposat de la taula trobem a Extremadura (5,7 euros/m²), Castella-la Manxa (6,2 euros/m²), Castella i Lleó (7,3 euros/m²), La Rioja (7,4 euros/m²) i Múrcia (7,5 euros/m²), les comunitats més econòmiques.

Compare listings

Compare